Κεντρικός καθαρισμός στον Σχινιά

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στον Κεντρικό Καθαρισμό της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» , που πραγματοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην παραλία του Εθνικού πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 και ώρα 10:30 πμ.

 

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού θα πραγματοποιηθούν και περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά!

Όσοι συμμετέχουν καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, αντηλιακό, αντικουνουπικό gel/κρέμα και να φορούν μακριά παντελόνια και μπλούζες (τα έντομα της περιοχής δεν αστειέυονται!).

Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής και στέλνοντάς την είτε με e-mail στο events@medsos.gr είτε μέσω fax στο 210-8228795.

Όποιος δεν διαθέτει δικό του μέσο ή απλά επιθυμεί να έρθει μαζί μας, μπορεί να κλείσει θέση στο πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Σταθμό Λαρίσης στις 09:00 πμ, δηλώνοντάς το στη σχετική φόρμα συμμετοχής και στέλνοντας την το αργότερο έως την Τετάρτη 4 Μαΐου.

 

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Μαραθώνα και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.

Σας περιμένουμε όλους εκεί!!!

Απολογισμός της Συνέντευξης Τύπου

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», την Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων που υποστηρίζουν την φετινή εκστρατεία με σύνθημα «το μόνο είδος που δεν πρέπει να ζει σε θάλασσες και ακτές είναι τα σκουπίδια!».

 

Όσο οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, συνεχίζουν εντεινόμενες, τόσο η ευαισθητοποίηση και η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις προστασίας και διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου πρέπει να διευρύνεται στοιχειοθετώντας το ποιοτικό και ποσοτικό τους αντίβαρο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει και φέτος, για 16η συνεχόμενη χρονιά, την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών και φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» από 1-31 Μαΐου.

 

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», την Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων που υποστηρίζουν την φετινή εκστρατεία με σύνθημα «το μόνο είδος που δεν πρέπει να ζει σε θάλασσες και ακτές είναι τα σκουπίδια!»

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κος Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια που συντελείται μέσα από την εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» και τόνισε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθεί αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Εν συνεχεία, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κος Πάνος Καρβούνης διασύνδεσε την εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών με το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Αλιεία κας Μαρίας Δαμανάκη, που στόχο έχει την απορρύπανση της Μεσογείου. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρότασης, προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή στη Γαλλία προγράμματος συλλογής των επιπλέοντων απορριμμάτων από αλιευτικά σκάφη, με την προσθήκη σε αυτά ειδικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα προωθείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Ευάγγελο Κουκιάσα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει ο εθελοντισμός ένα νέο ποιοτικό δεδομένο σε μια περίοδο έντονης και πολυεπίπεδης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής) και αναφέρθηκε στις ανεξέλεγκτες πιέσεις που δέχεται εδώ και δεκαετίες το παράκτιο οικοσύστημα της Ελλάδας, όπως είναι η απόρριψη απορριμμάτων, η παράνομη δόμηση κ.λ. Ακολούθησε η τοποθέτηση της κας Νίκης Παρδαλού, Υπεύθυνης Βιοποικιλότητας & Φυσικών Πόρων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των περσινών καθαρισμών (βλ. επισυναπτόμενο κείμενο). Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η φετινή εκστρατεία εστιάζει στην ανάδειξη της σημασίας των Προστατευόμενων Περιοχών και στην ουσιαστική γνωριμία των τοπικών κοινωνιών με αυτές, προκειμένου να αρθούν οι προκαταλήψεις και να καταρριφθούν μύθοι και στερεότυπα που τροχοπεδούν την προστασία των ευαίσθητων αυτών περιοχών. Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να δηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Κατόπιν ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους των χορηγών επικοινωνίας της εκστρατείας και συγκεκριμένα στην Υπεύθυνη Χορηγιών της ΕΡΤ κα Αρετή Καλεσάκη και στον δημοσιογράφο της REAL NEWS κο Αλέξανδρο Κόντη. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η συμβολή των ΜΜΕ σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να θεωρείται και να είναι αυτονόητη, ενώ η κα Καλεσάκη αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες της διοίκησης της ΕΡΤ για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του φορέα.

 

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, με αφορμή τις οποίες η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κα Άννυ Μητροπούλου επεσήμανε τον διαχωρισμό των –συχνά αιωνόβιων- απορριμμάτων σε παράκτια, επιπλέοντα και βενθικά και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης και των τριών ειδών, με μέσα και εργαλεία που δεν θα επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

 

Η φετινή εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της UNEP/MAP, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η ΑΛΑΣΚΑ Γίγας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η REAL NEWS, REAL PLANET, REAL FM, ΕΡΤ, ΕΡΤonline, ΕΡΑ Δίκτυο, Ραδιοτηλεόραση, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ Α.Ε.

Το δώρο μας στην … «μητέρα φύση»

Η επιλογή του χώρου καθαρισμού δεν ήταν τυχαία, καθώς φέτος η εκστρατεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις Προστατευόμενες Περιοχές και στις πολυποίκιλες πιέσεις που αντιμετωπίζουν. Η αθρόα προσέλευση εθελοντών στην περιοχή του καθαρισμού, με στόχο την προστασία και εξυγίανσή της, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι, όχι απλά συμβατή αλλά και απαραίτητη για την βιώσιμη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και σε συνδυασμό με την εκπόνηση και εφαρμογή από τους αρμόδιους φορείς ειδικών διαχειριστικών σχεδίων μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό πλαίσιο για την ουσιαστική διαφύλαξή τους.

 

Στον καθαρισμό συμμετείχαν δεκάδες ενεργοί πολίτες, καθώς και μέλη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Παν/μιου Πάτρας και εργαζόμενοι των εταιρειών APIVITA, CARGLASS GREECE και YIUCO. Η καλή διάθεση όλων των εθελοντών χαρακτήρισε την προσπάθειά τους, η οποία τελικά απέδωσε «πλούσιους καρπούς»: πάνω από 40 σακούλες απορριμμάτων και 30 σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά με «βασικό πρωταγωνιστή» και φέτος το πλαστικό. Ο κύριος όγκος των σκουπιδιών σχετίζεται ξεκάθαρα με δραστηριότητες αναψυχής, στην εξαιρετικά ευαίσθητη, και δυστυχώς προς το παρόν, αφύλαχτη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και αποτελείτο από χάρτινες συσκευασίες φαγητού, καπάκια, μπουκάλια και κομμάτια πλαστικού, ενώ δεν έλειψαν τα ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα, οι αναρίθμητες γόπες και άλλα ιλαροτραγικά δείγματα απορριμμάτων όπως είδη υγιεινής!

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Κυριακή 29 Μαΐου, για να καθαρίσουμε τις ελεύθερες παραλίες Αλίμου και Π. Φαλήρου με την υποστήριξη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ. 

 

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για την παρουσία τους στον καθαρισμό και την παροχή υγειονομικής κάλυψης.

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Μαραθώνα και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.

Καθαρίζοντας τις πιο “δικές μας” παραλίες

Λίγο πριν την τυπική ολοκλήρωση της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» και την ημερολογιακή είσοδο του καλοκαιριού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει καθαρισμούς στις ελεύθερες παραλίες Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10.30 π.μ.

 

Η φετινή εκστρατεία, αφού «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών, εστιάζει το ενδιαφέρον της αυτή τη φορά στις πιο «δικές μας» ακτές, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Η γνωστή σε όλους μας «παραλιακή», αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και πεδίο δραστηριοτήτων, που εξακολουθούν να στερούν από τους πολίτες μεγάλο τμήμα του παράκτιου μετώπου. Οι καθαρισμοί που έχουν προγραμματιστεί έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μεταξύ άλλων την ανεκτίμητη αξία των φυσικών μας πόρων, τις απειλές που αντιμετωπίζουν αλλά και την σημασία της προσωπικής ευαισθητοποίησης, συμμετοχής και δέσμευσης των πολιτών στην προάσπιση περιοχών, που αποτελούν κοινή μας περιουσία.

 

Μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υποδεχθούν τους εθελοντές και θα τους διανείμουν ενημερωτικό υλικό, σακούλες και γάντια στα κεντρικά σημεία συνάντησης που είναι το 1ο Αλίπεδο Αλίμου (στάση τραμ Λουτρά Αλίμου) και η παραλία Έδεμ (στάση τραμ Έδεμ), αλλά και στην παραλία του Π. Φαλήρου στα σημεία που βρίσκονται κοντά στις στάσεις Φλοίσβου και Μπάτη.

 

Η συμβολή μας στην προστασία του περιβάλλοντος καλό είναι να έχει ολιστικό χαρακτήρα. Έτσι, για τις μετακινήσεις μας προς και από τα σημεία καθαρισμών προτιμάμε τα ΜΜΜ και πιο συγκεκριμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς που εξυπηρετούν την παραλιακή, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο διπλό στόχο: καθαρές παραλίες και χαμηλές εκπομπές ρύπων!

Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των Δήμων Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου και την συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΜΕΛ και του ΗΣΑΠ