Νέα/Δελτία Τύπου
15-05-2019
Η πρωτοβουλία BeMed

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες πλαστικού οι οποίες συχνά αποτελούνται από συσκευασίες φαγητού, πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια, ωτοκαθαριστές, πλαστικές σακούλες, μικροπλαστικά, πλαστικά μίας χρήσης. Η αλόγιστη χρήση τους οφείλεται είτε στην άγνοια πολλών για την παρουσία πλαστικού ή για τις συνέπειες που αυτό έχει στο περιβάλλον και λιγότερο συχνά στην αδιαφορία για αυτές. Στην παρούσα φάση, όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες ξεκινούν για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του πλαστικού και τις δυνατότητες χρήσης εναλλακτικών επιλογών φιλικών προς το περιβάλλον. Ως προς το νομικό πλαίσιο, αυτό επικεντρώνεται αποκλειστικά στην πλαστική σακούλα μίας χρήσης, για την οποία η ελληνική νομοθεσία έχει καθορίσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015. Η λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται στις περισσότερες αγορές με 4 λεπτά του ευρώ.

 

Η προστασία των ακτών και της θάλασσας, μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, αποτελεί προτεραιότητα για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και βασικό πεδίο των δράσεών του. Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών, διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις, συμμετέχει σε προγράμματα και πρωτοβουλίες με αντίστοιχη θεματική, ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στις μη βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές, συνεργάζεται στενά με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και δίκτυα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη για την προώθηση βιώσιμων πολιτικών, και επενδύει μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στη διαμόρφωση ενημερωμένων πολιτών για τα ζητήματα θαλάσσιας και παράκτιας διαχείρισης.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ασχολείται με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων για 23 χρόνια, συντονίζοντας σε εθνικό επίπεδο την εκστρατεία ευρείας κλίμακας «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Συγκαταλέγεται στις ελάχιστες ελληνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συμμετείχαν σε έργα και εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας σχετικά με την πλαστική ρύπανση (πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, μικροπλαστικό, κ.λπ.).

 

Το έργο ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag) ξεκίνησε τον Μάιο 2017 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2018. Υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με τη συγχρηματοδότηση της πρωτοβουλίας BeMed, του Ιδρύματος Prince Albert II of Monaco, του Ιδρύματος Thalassa, του Δήμου Σκιάθου, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς μιας χρήσης στο νησί της Σκιάθου μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών του νησιού, βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, εργαστήρια διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και διανομή πάνινων τσαντών προς αντικατάσταση των πλαστικών.

 

Η οικονομική υποστήριξη της πρωτοβουλίας BeMed ήταν πολύ σημαντική για να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε αυτήν την πιλοτική δράση και για να προσελκύσουμε και άλλες μορφές χρηματοδότησης ώστε να γίνει μια σημαντική αρχή. Οι χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από πρωτοβουλίες σαν την BeMed υποστηρίζουν τις δράσεις των ΜΚΟ και ενισχύουν τη βιωσιμότητά τους.

06-05-2019
Έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποίησαν χθες Κυριακή 5 Μάϊου την 1η δράση κεντρικού καθαρισμού για την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ σε τρεις ακτές του Δήμου. Η κεντρική δράση έγινε παρουσία του Δημάρχου και εκπροσώπων του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ‐Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP MAP), στην παραλία Δημαρχείου ενώ παράλληλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις ακτές Μεγάλο Καβούρι και Ανατολική Παραλία Βάρκιζας.

 

Στον χθεσινό καθαρισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 70 άτομα, μέλη και φίλοι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και πολίτες – δημότες της ευρύτερης περιοχής. Οι εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών θα συνεχιστούν στην περιοχή με συμμετοχή σχολείων.

 

Η πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, συνεχίζει για 24η συνεχή χρονιά να κινητοποιεί πολίτες, φορείς, σχολεία, ΜΚΟ και εταιρείες έχοντας ως κύριο σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις πολυποίκιλες πιέσεις που υφίσταται το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά και να αποτελέσουν μέρος της λύσης του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

 

Για 2η συνεχή χρονιά η εκστρατεία έχει ως κύριο θέμα τα πλαστικά μιας χρήσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα μιας και αποτελούν το 70% των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, 1 δις πλαστικά μπουκάλια, 900 εκ. καλαμάκια, 300 εκ. πλαστικά ποτήρια, 50 εκ. πλαστικές συσκευασίες φαγητού, 19 δις αποτσίγαρα, είναι μια επιεικής προσέγγιση της συνεισφοράς της χώρας μας στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, μια και οι μετρήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα της χώρας μας και τα 25 εκ. επισκέπτες τον χρόνο. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, προχώρησε στην έκδοση μιας νέας Οδηγίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων συγκεκριμένων προϊόντων πλαστικών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στη μείωση και τελικά στην πλήρη απόσυρση των 10 πιο διαδεδομένων πλαστικών μιας χρήσης με χρονικό ορίζοντα το 2021 και το 2028.

 

Η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου 2019. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκέπτεστε το www.medsoscleanup.gr .

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης – Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

210 8228795 – coasts@medsos.gr

02-05-2019
Επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μιας χρήσης και τεχνολογία

Technology is key for the success of Plastic Twist.

Check out our innovative tools in the third edition of our newsletter.

Το τρίτο κατά σειρά newsletter του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», PTwist «Συλλογικές πλατφόρμες ευαισθητοποίησης για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική καινοτομία» ανακοινώθηκε σήμερα.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στο έργο, ως ο Ελληνικός πιλότος με παράλληλες δράσεις να πραγματοποιούνται και από τους άλλους δύο πιλότους, την Ολλανδία και την Ελβετία. Οι τρεις πιλότοι συμβάλλουν στη διάχυση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας και στην εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, στο οποίο το πλαστικό αποτελεί προτεραιότητα.

Η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και για φέτος, φωτίζει ως κεντρικό θέμα το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης. Το Ptwist έρχεται να τονίσει πως η επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού με καινοτόμες μεθόδους μπορεί να αποδώσει καινούργια αξία στο πλαστικό ωφελώντας Κοινωνία και Περιβάλλον.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για το πρόγραμμα Plastic Twist μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος καθώς επίσης και να την ακολουθήσετε στα social media.

https://ptwist.eu/

https://www.facebook.com/PlasticTwist/

https://twitter.com/PlasticTwistBot

 

19-04-2019
24 χρόνια ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – Η εκστρατεία του 2019 ξεκινάει στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ενόψει της 24ης πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2019» που θα πραγματοποιηθεί 1η Μαΐου με 30 Ιουνίου 2019, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργάνωσε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 12:00, στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς ο συγκεκριμένος Δήμος επιλέχθηκε φέτος ως ο Δήμος της χώρας από τον οποίο θα ξεκινήσει η πανελλαδική εκστρατεία.

Η εκστρατεία «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» κινητοποιεί εδώ και 23 χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας, ώστε να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλου Γρηγόρη όπου τόνισε την σημαντικότητα της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που αποτελεί τη βάση για την αλλαγή της περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις του Δήμου σε ό,τι αφορά τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και την συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν σε λύσεις των θεμάτων αυτών.

Η κ. Κλειώ Μονοκρούσου – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αναφέρθηκε στους στόχους, την αποστολή αλλά και την τοπική, εθνική και ευρωμεσογειακή δράση της Οργάνωσης από το 1990 έως σήμερα σε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας. Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, που για δεύτερη χρονιά στοχεύει τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και την πρόσφατη ψήφιση της Ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο που βάζει χρονικά όρια στην απόσυρση των 10 πιο συχνών πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 για πολλά από αυτά (πλαστικά κουτάλια, πιρούνια, πιάτα, αναδευτήρες, μπατονέτες κτλ) τόνισε το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από την ευρεία χρήσης τους και την περιβαλλοντική επιφόρτιση στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί μια ολοκληρωμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και τοπικών φορέων αλλά και καταγραφής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της δράσης, γεγονός που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών αποφάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τέλος η κ. Νικολοπούλου Αθανασία-Υπεύθυνη για θέματα Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Plastic Twist, που στόχο έχει στην επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού και στην απόδοση αξίας σε αυτό. Η συμμετοχή όλων των φορέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σε δράσεις άμεσης παρέμβασης που αφορούν την προστασία των φυσικών περιοχών όπως είναι η εκστρατεία για το ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, με συμμετοχή περισσότερων από 200.000 εθελοντές στην περίοδο 2006- 2018, έχει μεγάλη βαρύτητα και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο κεντρικός καθαρισμός του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 05 Μαΐου και ώρα 11:00π.μ., σε τρεις ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: στην παραλία Δημαρχείου, την Ανατολική παραλία Βάρκιζας και το Μεγάλο Καβούρι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κεντρικό καθαρισμό και για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες:

Νικολοπούλου Αθανασία,

Υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης – Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

210 8228795 – coasts@medsos.gr

15-04-2019
Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου 24 χρόνια ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 12.00, στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, Βούλα).

Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2019, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια συνεχούς και δυναμικής υλοποίησης και του κεντρικού καθαρισμού ακτών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 του Μαϊου σε ακτές του Δήμου.

Η πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών, για τις πολυποίκιλες πιέσεις που υφίστανται το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Τα αποτελέσματα της συστηματικής καταγραφής των απορριμμάτων το διάστημα 2006 -2018 από περίπου 200.000 εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα, καταδεικνύουν πάγια το πλαστικό ως τον υπ’ αριθμ. 1 ρυπαντή. Καθώς η ποσότητα των βλαβερών πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες αυξάνεται όλο και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο τα 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης, καθώς και τα απολεσθέντα και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία. Όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 80% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Για δεύτερο συνεχή χρόνο η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2019 έχει σαν κύριο θέμα τα πλαστικά μιας χρήσης , ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα μετά την ψήφιση της οδηγίας πλαίσιο από ην Ε.Ε που βάζει χρονικά όρια απόσυρσης τους.

Στην συνέντευξη τύπου, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της φετινής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ , θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του Δήμου, καθώς και θεσμικών, επιστημονικών φορέων που θα εισφέρουν τις απόψεις τους πάνω στο κρίσιμο πρόβλημα, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο φυσικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη χρήση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον -Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP MAP), και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ξεκινά την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου 2019 με τον πρώτο κεντρικό καθαρισμό να έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 5 Μαΐου και σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον κεντρικό καθαρισμό και για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Νικολοπούλου Αθανασία,

Υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης – Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

210 8228795 – coasts@medsos.gr

Πολιτιστικός Σύλλογος ΣκιάθουΠαραλία Δημαρχείου, Άνατολική Παραλία Βάρκιζας, Μεγάλο Καβούρι1ο Γυμνάσιο ΧολαργούAzure Diving CenterΔημοτικό σχολείο Γαυρίου ΆνδρουΔημοτικό Σχολείο Βρυτών2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου1ο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης Δημοτικό Σχολείο ΓιαννιτσοχωρίουΔημοτικό Σχολείο Πόρου ΚεφαλονιάςΔημοτικό Σχολείο Αλλονήσου1ο Γυμνάσιο ΚαισαριανήςΔημοτικό Σχολείο ΊουΓυμνάσιο Νέας ΚαλλικράτειαςΔημοτικό Σχολείο Ανάληψης Χερσονήσου13ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης4ο Δημοτικό Σχολείο ΑλεξανδρούποληςΔημοτικό Σχολείο Δωρίου Δημοτικό Σχολείο ΠοτίδαιαςΟλοήμερο Δημοτικό Σχολείο Συκιάς5ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου12/Θ Δημοτικό Σχολείο Βάρδας4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. ΜουδανιώνΦ.Δ Κορώνειας Βόλβη Χαλκιδικής2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου4ο Δημοτικό Σχολείο ΑλεξανδρούποληςΔημοτικό Σχολείο ΔωρίουΓυμνάσιο Νέας Καλλικράτειας3/θ Δημοτικό Σχολείο Αγίας ΓαλήνηςΓυμνάσιο ΚολυμβαρίουΚΕΔΥ+ Λύκειο Ύδρας3ο Δημοτικό Σχολείο ΑφάντουΔημοτικό Σχολείο ΗρακλειάςΔημοτικό Σχολείο ΛεωνιδίουΦ.Δ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας2ο Δ.Σ Κιρκιζατών- 1/θ Νηπιαγωγείο Καλόβατου-2/θ Δ.Σ Ράχης-1/θ Νηπιαγωγείο Ράχης1ο ΕΠΑΛ Ρόδου29ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας29ο Νηπιαγωγείο ΒόλουΝηπιαγωγείο Νέα Γενιά ΖηρίδηΣχολείο δεύτερης ευκαιρίας Ευόσμου2/θ Μειονοτικό Δημοτικό σχολείο Πόρπης11ο Δημοτικό Σχολείο ΒόλουΔημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου3/θ Δημοτικό Σχολείο ΚαλόβατουΝηπιαγωγείο ΦολέγανδρουΔημοτικό Σχολείο Χώρας ΦολέγανδρουΦ.Δ Λιμνοθάλασσας Μεσολλογίου-Ακαρνανικών ΟρέωνΓυμνάσιο Ύδρας2/θ Δ.Σ + Νηπιαγωγείο Κουφονησίων1ο Γυμνάσιο και Δ. Σ ΑλλονήσουΔημοτικό Σχολείο Κασσιόπης Γυμνάσιο-Λ.Τ Κάσου- Καταδυτικό Κέντρο ΚαρπάθουΔημοτικό Σχολείο Άφρας Κέρκυρας14ο Νηπιαγωγείο Χανίων25ο Δημοτικό Σχολείο ΒόλουΙΠΑΠ ΘΕΟΤΟΚΟΣΣταυρούλα ΚονταξήΜαράσλειο7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου6ο Δημοτικό Σχολείο ΚαλύμνουGrecotel Meli PalaceΔημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου ΆρταςAldemar Resorts3ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως ΚαλύμνουΔημοτικό Σχολείο ΦούρνωνΕλληνικό Σώμα Οδηγισμού Τ.Τ ΚαρλόβασουWe 4 all1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος2ο Νηπιαγωγείο Κορισσίων-ΠεριβολίουENARMONION6/θέσιο Δ. Σ Ιουλίδας Κέας Δ.Σ Λυγιάς Λευκάδας11ο Δ.Σ ΚέρκυραςΔήμος Αγίου Βασιλείου+ 1ο Δ.Σ ΠλακιαςΔ.Σ Αγίου ΚωνσταντίνουΝηπιαγωγείο Νάουσας Πάρου4ο Δ.Σ Ζακύνθου11ο Δ.Σ ΒόλουΔημοτικό Σχολείου ΚολυμβαρίουΔ.Σ Πανόρμου ΚαλύμνουΓυμνάσιο Πευκοχωρίου11ο Δ.Σ ΧανίωνΔ.Σ Νέας ΚαλλικράτειαςΔΟΜ- Ξενοδοχείο EdelweissΔ.Σ Αγίου Βασιλείου2ο Γυμνάσιο Ν. ΜουδανιώνInto the Blue- Boat RentalΔ.Σ Γαλατά Αιτωλ/νίαςΔ.Σ Κάσου-Νηπιαγωγείο ΦΡΥ κάσου- Νηπιαγωγείο Αγίας ΜαρίναςΔ.Σ Σερίφου1ο Γυμνάσιο Ελληνικού Ρήγας ΦεραίοςΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ INTERNATIONAL4ο Δ.Σ Ερμούπολης ΣύρουΔ.Σ Τυροσαπουνακαϊκών17ο Δ.Σ ΑγρινίουΕκπαιδευτήρια ΠλάτωνΠειραματικό Δ.Σ ΦλώριναςΓυμνάσιο ΔροσιάςΓενικό Λύκειο ΚολυμβαρίουΔ.Σ Ροβίων ΕύβοιαςΕ.Ε.Ε.ΕΚ Νέας Ποτίδαιας1η Αγέλη Λυκοπούλων ΚρανιδίουΦ.Δ Καλαμά-Αχέροντα-ΚέρκυραςΕιδικό Δ.Σ Ικαρίας2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου12ο Δημοτικό Σχολείο ΚαλαμαριάςΔ.Σ Παγώνδας Σάμου3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων ΛάρισαςΦορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου-ΛευκάδαςSun beach ResortΔ.Σ και Νηπιαγωγείο Γουριάς5ο Δημοτικό Σχολείο ΚαρδίτσαςΔήμος Θεσ/κης-Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων + Πρόγραμμα React6ο Δημοτικό Σχολείο ΜεσολογγίουΔημοτικό Σχολείο Χρυσομηλιάς3ο ολοήμερο Δ.Σ Αλίμου1ο Δ.Σ ΛαμίαςΦορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΚυκλάδωνΦορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΑίνουΔ.Σ Νέας ΑνατολήςΕιδικό Δ.Σ ΚορίνθουΔ.Σ Ψάρης Φοράδα Ηρακλείου2ο Δ.Σ Νέων ΜουδανιώνVODAFONEUnileverΔ.Σ ΒουλιαγμένηςΠολιτιστικός σύλλογος Αχλαδιωτών "Το Χρυσάμπελο"1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού5η Κοινότητα Προσκόπων ΛάρισαςAQUILA PORTO RETHYMNOΤμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής ΈρευναςVODAFONE1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων ΛάρισαςMINOA PALACE RESORTΕΚΠ/ΡΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»M-STATΙδιωτικό Νηπιαγωγείο Εκ/ρια ΓιαννημάραΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ
Εθελοντές: 11.982
Φορείς: 155
Φυσικές περιοχές: 146
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ